Feestelijke opening OPDC Noord en Expertisecentrum Rotterdam

Feestelijke opening Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Noord en Expertisecentrum Rotterdam
In december 2022 zijn het OPDC Noord en het Expertisecentrum verhuisd van Slaak 45 naar 1e Pijnackerstraat 64/ Zaagmolenstraat 91. De nieuwe locatie in het Oude Noorden van Rotterdam biedt ruimte aan 40 leerlingen en 34 medewerkers. Het nieuw ingerichte gebouw is licht en inspirerend ingericht, met als thema ‘bloei’. Circa 140 genodigden waren donderdag 16 februari aanwezig bij de feestelijke opening van het gebouw door Marieke Dekkers, voorzitter van het college van bestuur van Koers VO en Lorenzo Civile, voorzitter van het college van bestuur van LMC Voortgezet Onderwijs.


In 2022 kwam de locatie beschikbaar voor OPDC Noord en Expertisecentrum, zij waren in een verouderde accommodatie gevestigd aan de Slaak. Het nieuwe pand, dat dateert uit 2004 en waarin voorheen het politiebureau Zaagmolenstraat was gevestigd, is prachtig verbouwd en afgelopen november opgeleverd.
Het gebouw heeft diverse lokalen waaronder een uitgebreid kook- en technieklokaal, spreekruimtes, personeelskamer, onderzoek- en trainingsruimtes. In een ruime kantine wordt de dag met de leerlingen van het OPDC gestart met een gezamenlijk ontbijt. In de pauzes kunnen zij er ontspannen met o.a. een tafeltennistafel en poolbiljart.


Het Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Rotterdam Het OPDC richt zich op leerlingen uit het reguliere onderwijs, die tijdelijk intensieve begeleiding nodig hebben. De behoefte aan begeleiding is op meerdere gebieden. Het OPDC werkt met leerlingen aan doelen op het gebied van: planning en organisatie, werkhouding en concentratie, zelfbeheersing en emotieregulatie, omgaan met gezag en autoriteit, zelfinzicht, zelfredzaamheid en weerbaarheid en motivatie. Op het OPDC werken docenten van LMC-VO en jeugdzorgwerkers van Enver nauw samen met de leerlingen en hun ouders. Zij richten zich daarbij op het vergroten van zelfinzicht, het benutten van kwaliteiten en het uitbreiden van (sociale-) vaardigheden. Deze ontwikkeling en groei neemt de leerling mee in de verdere schoolcarrière. Het grootste deel van de leerlingen keert na een verblijf op het OPDC terug naar de school van herkomst en vervolgt zijn opleiding met succes.
Het samenwerkingsverband passend voortgezet onderwijs Koers VO is opdrachtgever van het OPDC. De leerlingen kunnen worden aangemeld door de scholen van Koers VO via de Koersconsulenten. Het OPDC Rotterdam bestaat uit twee vestigingen, vestiging Noord (1e Pijnackerstraat 64) en vestiging Zuid (Enk 130).


Het Expertisecentrum Het Expertisecentrum (EC) biedt psychodiagnostisch onderzoek en intensieve psychologische begeleidingstrajecten aan jongeren (o.a. cognitieve gedragstherapie, EMDR). Ook worden er groepstrainingen aangeboden zoals agressie regulatie- en faalangstreductietraining. Verder biedt het EC een ondersteunende en adviserende rol naar scholen toe. Er wordt gewerkt volgens de beroepscodes en richtlijnen van het Nederlands Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen en Stichting Dyslexie Nederland.
Eenheid Zorg stuurt, steunt en inspireert. Het Expertisecentrum en het OPDC vormen samen Eenheid Zorg. Dit is een onderdeel van LMC Voortgezet Onderwijs. Het werk is dan ook voornamelijk gericht op jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Elke leerling krijgt een nieuwe kans op een succesvol vervolg van zijn schoolloopbaan. “Wij zijn heel blij met de nieuwe locatie. Het gebouw is ruim, overzichtelijk, licht en biedt een vertrouwde omgeving voor leerlingen en collega’s.” Nadine de Boer, locatiedirecteur OPDC Noord.

Share post